Waarom ik hou van mijn werk als leegstandbeheerder

Verenigingsmanager VLBN
15 april 2024

Na 10 jaar gewerkt te hebben in loondienst bij een leegstandbeheerder, besloot ik op 1 april 2013 dat ik voor mijzelf zou beginnen en is 5Huizen Leegstandbeheer opgericht. Dat betekent dat dit jaar op “April Fool’s day” mijn bedrijf het “gekkengetal” 11-jarig bestaan aantikte.

Goudsbloemlaan
En dat brengt mij op de gekste, liefste, leukste en meest creatieve persoon die ik ooit gekend heb. In 2013 ontving ik een inschrijving van Cis Deyl en deze voormalige grafisch vormgeefster met haar opvallende lange witte haren was op zoek naar een atelierruimte in Den Haag. Ik besloot met haar kennis te maken en heb haar geplaatst in een winkelruimte die te huur stond aan de Goudsbloemlaan. Haar nuchtere kijk op kunst maken en het stelselmatig weigeren subsidies aan te nemen omdat zij vond dat zelfredzaamheid een groot goed was, vond ik bewonderenswaardig. Helaas was het gebruik op deze locatie van korte duur en stopte het leegstandbeheer na 2 maanden.

Noordwal
Gelukkig kon ik Cis herplaatsen naar de Noordwal 18. Op dat moment richtte zij de stichting Make It Art Worthy (MIAW) op. Cis bedacht dat heel veel creatievelingen bij elkaar gezamenlijk elkaars inspiratie konden zijn en zo besloot zij om het pand op te delen in kleine stukjes atelier en deze te verhuren aan diverse kunstenaars. Toen na een half jaar een opzegging eraan zat te komen, ben ik samen met haar in onderhandeling gegaan met pandeigenaar Staedion en heeft zij het pand officieel aangehuurd. Een vide werd gebouwd zodat nog meer kunstenaars in deze creatieve broedplaats een stukje konden huren en zelfs nu is MIAW nog steeds te vinden op deze locatie. Als je langs deze locatie rijdt dan valt de geveltuin zeker op en kan je door alle kleuren en vrolijkheid MIAW niet missen!

Laan van NOI
Maar daar stopte onze samenwerking niet. In 2019 kreeg ik van een Amsterdamse belegger de opdracht om 20 dagen een pand te bewaken aan de Laan van NOI te Den Haag. Ik kreeg hier van de pandeigenaar een vergoeding voor en in plaats van tijdelijk een student te plaatsen, zocht ik contact met Cis of zij een leuk idee had voor deze korte periode, uiteraard om niet. Dat had zij zeker en de ‘Pakje Kunst’ Expo was geboren. Pakje Kunst is een heel leuk kunstconcept waarbij kunstenaars hele kleine kunstwerkjes maken ter promotie van hun eigen werk en deze is verpakt in een pakje ter grootte van een sigarettenverpakking. Door heel Nederland staan automaten waar je voor een klein bedrag jouw eigen ‘Pakje Kunst’ kan bemachtigen.

Al op de Goudsbloemlaan, dus in 2013, had Cis het concept ‘Repair Kid’ bedacht waarbij zij op deze locatie kinderen inspireerde om met kapotte apparaten iets volledigs nieuws te maken. Dit leverde heel veel mooie kunstwerkjes op. Omdat de ruimte waar zij later MIAW vestigde bij de Noordwal te beperkt bleek te zijn, besloot zij zelf naar scholen, markten en braderieën te gaan. En dit allemaal met de camper met de naam ‘Tante’. Repair Kid daagt nog steeds kinderen uit om via recycling mooie kunst te maken die ze mee naar huis mogen nemen.

Brouwersgracht
In 2021 en 2022 heeft Cis met het concept ‘Urban Raw’ gezeten op respectievelijk de Brouwersgracht, De Gheijnstraat en uiteindelijk bij het Oog in ’t Zeilstraatje, allen te Den Haag. Deze panden werden gebruikt als expositieruimte voor diverse Haagse kunstenaars.

Privé speelde Cis ook zeker een rol. Ik ben bij meerdere openingen geweest, bij Cis thuis geweest, haar ook geholpen met advies inzake huurachterstand bij de Noordwal gedurende de Covid periode en over nog veel meer projecten en locaties gebrainstormd. Ik heb zelf met vriendinnen een minicursus Vrolijke Volle Vrouwen bij MIAW gevolgd met als resultaat een klein kunstwerkje thuis. Op mijn kantoor staat een prachtig groot kunstwerk die ik gekocht heb bij de Expositie van Pakje Kunst. Mijn oudste zoon Diam heeft bij MIAW een snuffelstage gedaan en heeft onder andere geassisteerd bij Repair Kid. Mijn jongste zoon Gaby is ook een keer opgehaald door Cis en een dagje mee geweest om te helpen bij Repair Kid.

Cis Deyl is helaas in september 2022 op 60-jarige leeftijd overleden. Zij blijft eeuwig in mijn herinnering en ik mis haar nog steeds als ik een leuk pand in beheer krijg die ik haar graag gegund had…

Met dank aan VLBN-lid 5Huizen Leegstandbeheer.

 

www.5huizenleegstandbeheer.nl
www.miaw.nl             
ttps://miaw.nl/pakje-kunst/
https://miaw.nl/over-miaw/repair-kid-info-en-weetjes/
https://miaw.nl/?s=urban+raw