Creatieve invulling voor leegstaand vastgoed

Verenigingsmanager VLBN
25 juni 2024

Vastgoedeigenaren, gemeenten en leegstandbeheerders hebben een gezamenlijk doel: leegstand is ongewenst en een oplossing hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zakelijke en creatieve professionals hebben de meest innovatieve ideeën.

Startende ondernemers krijgen doordat ze tijdelijk leegstand vastgoed beheren, zonder hoge vaste lasten en langlopende contracten, de kans om door te groeien. Door vastgoed op deze manier in te vullen, voorkomen we de negatieve gevolgen van leegstand voor de eigenaren en helpen we startups, zzp’ers, kleine bedrijven en kunstenaars aan een betaalbare werkplek op vaak unieke locaties. Een paar leuke voorbeelden hiervan zijn: Homerr en kunstenares Roos Dessing.

Homerr meldde zich als startende ondernemer bij Bewaakt en Bewoond en vestigde zich in het oude ING-pand, Haarlemmerweg in Amsterdam. Homerr was destijds een logistiek klein bedrijfje dat gemotiveerd was om te groeien met als doel om pakketbezorging sociaal en duurzamer te maken. Homerr is inmiddels van Startup naar een internationaal opererende organisatie doorgegroeid naar zakelijke huur.

Beheer van vastgoed is maatwerk, elk project is anders
Denk ook bijvoorbeeld aan culturele pareltjes zoals het houten huisje op het Emmaplein in Amsterdam. De houten huisjes in Amsterdam dienden o.a. ooit als parkwachtershuisje of politiepost. Nu is daar door Bewaakt en Bewoond kunstenares Roos Dessing als tijdelijke gebruiker geplaatst die exposities geeft. Het huisje is op deze manier vrij toegankelijk te bezichtigen, de omwonenden reageren daar heel enthousiast op. Zo dragen wij als leegstandbeheerder ook bij aan de sociale cohesie in de wijk.

Is de huidige functie van een pand zakelijk en is 24/7 toezicht gewenst? Dan kunnen wij ook voorzieningen treffen om het kantoorpand te transformeren tot tijdelijke bewoning. Bij leegstandbeheer wordt een pand beschermd tegen risico’s zoals kraak, inbraak, verpaupering en vandalisme. En dragen wij bij aan de leefbaarheid, levendigheid en representativiteit van panden in de omgeving.

Kortom: leegstandbeheerders hebben altijd een passende creatieve oplossing voor leegstaand vastgoed!

 

Met dank aan VLBN-lid Bewaakt en Bewoond.